Airco kopen

Koop airconditioning

Wilt u een airco kopen? Dan kun je het hoofd het beste het hoofd koel houden bij het kiezen van het juiste toestel voor jouw maat. Er zijn verschillende airconditioningsystemen, elk met hun eigen specifieke kenmerken en prijs. Waar moet je zeker op letten bij het kopen van een airco? En welk type airconditioning past het beste bij uw situatie en persoonlijke behoeften en wensen? Je ontdekt het in dit artikel!

Welke airconditioner kopen?

Twijfelt u of u het beste een vaste of mobiele airco kunt kopen? Een overzicht van de verschillende soorten airconditioners met hun voor- en nadelen & prijzenMobiele airconditioners zijn budgetvriendelijk en u kunt ze gemakkelijk van de ene (kleine) ruimte naar de andere verplaatsen. Er zijn echter verschillende nadelen aan deze twee grote voordelen. Zo verbruiken deze toestellen veel meer energie dan vaste airco’s en is hun koelvermogen ook lager. U kunt 2 soorten mobiele airco’s kopen:
 • Een mobiele airco kopen zonder buitenunit : dit is de meest voorkomende mobiele airco. Het betreft 1 unit die zowel warme lucht afzuigt als koele lucht levert. Je kunt de afvoerslang gewoon uit je raam laten hangen, maar zo verbruik je wel veel energie. Investeer daarom beter in een raamafdichting voor uw mobiele airco.
 • Een mobiele airco kopen met een buitenunit : er zijn ook mobiele airco’s met een binnen- en buitenunit. Ze zijn iets stiller en verbruiken minder energie dan de 1-unit modellen. Je moet beide units met elkaar verbinden met een dunnere koelmiddelleiding (door het raam of door een klein gaatje in de muur).

2. Koop vaste airco met buitenunit (split airco)

In de meeste gevallen is een vaste airconditioner een toestel met een buiten- en een binnenunit (split-airconditioning). Het is ook mogelijk om die buitenunit te koppelen aan verschillende binnenunits in meerdere kamers. Dan spreken we van een

Het kopen van een split-airconditioner is een goede keuze als…

 • u zoekt energiezuinige airconditioning voor 1 of meerdere kamers.
 • u wilt een airconditioner die uw kamer(s) zeer efficiënt koelt (hoog rendement).
 • u wilt geen geluidsoverlast ondervinden van uw airconditioningsysteem (bijvoorbeeld in de slaapkamer/bureau/…).
 • u wilt de airconditioning ook gebruiken als bijverwarming in de winter (lucht-lucht-warmtepomp).
Prijs split airconditioning : 1.500 tot 3.000 euro (incl. btw & installatie) + 800 tot 1.000 euro per extra binnenunit (incl. btw & installatie).

3. Koop vaste airco zonder buitenunit (monoblock)

n naast een split airco kun je ook kiezen voor een vaste airco zonder buitenunit ( monoblock). In dat geval zit de koelmotor in het toestel zelf, zodat enige geluidsoverlast niet uitgesloten kan worden. Daar staat tegenover dat zo’n vaste monoblock airco makkelijker te installeren is dan een split airco. Het volstaat om een ​​muurdoorvoer te maken voor de 2 slangen voor de aan- en afvoer van lucht. Het aan elkaar koppelen van twee units is dus niet nodig.

Het kopen van een monoblock-airconditioner is een goede keuze als…

 • je wilt maar 1 (grotere) kamer efficiënt koelen.
 • je hebt geen ruimte voor een buitenunit (bijv. appartement).
 • het gaat niet om airconditioning voor de slaapkamer, bureau, … (niet helemaal stil).
 • u wilt het ruimteverlies in uw woning beperken ten opzichte van een mobiele airco (bijvoorbeeld bij een design wand- of plafondmodel).
Prijs monoblock airconditioning : 1.200 tot 3.000 euro (incl. btw en installatie). Ontvang gratis offertes op maat. een airco: belangrijke aandachtspunten Haastig een vaste of mobiele airco kopen en installeren is geen goed idee. Houd deze belangrijke punten in gedachten voordat u de sprong waagt:
 • Aandachtspunt 1 = energieverbruik : houd er rekening mee dat een mobiele airco meer verbruikt dan een vaste airco. Welk type airco je ook kiest, ga altijd voor een toestel met een groen energielabel. Zo bent u zeker van een energiezuinige werking.
 • Aandachtspunt 2 = koelvermogen op maat : zorg ervoor dat het koelvermogen van uw airco is aangepast aan de grootte en isolatiewaarde van de te koelen ruimte(s). In een kleine, goed geïsoleerde ruimte is bijvoorbeeld een lagere koelcapaciteit voldoende. Met de juiste koelcapaciteit verbruikt uw airco minder energie en gaat langer mee. Zorg er dus voor dat de juiste koelcapaciteit voor uw airconditioning wordt berekend door een airconditioning-installateur.
 • Aandachtspunt 3 = geluidsniveau : wil je een airco kopen voor de slaapkamer, bureau, …? Dan is een stille split airco (met buitenunit) de beste keuze. Ga je voor een vaste of mobiele monoblock airco met 1 unit? Zorg ervoor dat het apparaat niet meer dan 50 decibel produceert. In kamers waar het geluid minder storend is (badkamer, keuken, enz.), kan het aantal decibel iets hoger zijn.
 • Aandachtspunt 4 = merk/garantie : wil je zeker zijn van de goede werking en een lange levensduur van je aircosysteem? Dan neem je best een toestel van een kwaliteitsmerk. Zo kan je bijvoorbeeld een airco kopen bij Daikin, LG, Mitsubishi, … Met zulke kwalitatieve toestellen krijg je ook nog eens correcte garantie en kan je installateur gemakkelijk nieuwe onderdelen bestellen.
 • Aandachtspunt 5 = extra functies : er zijn airconditioners die de koeling/verwarming continu aanpassen aan de temperatuur in de ruimte (invertertechnologie). Of wat dacht je van detectoren die de airconditioning laten werken zodra er mensen in de kamer zijn? Of een gebruiksvriendelijke bediening met een smartphone of tablet? Kortom, er zijn tal van mogelijke extra features. Kijk dus goed welke technologische snufjes voor jou interessant kunnen zijn.

Koop en installeer airconditioning prijs

Als je een airco wilt kopen, is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. Het hangt vooral af van het type toestel dat je kiest (mobiel of vast), maar ook andere elementen spelen een rol: het benodigde koelvermogen, het aantal binnenunits (met multi-split airconditioning), eventuele extra functies, … Een overzicht van de gemiddelde prijzen per type airco:TIP : is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaalt u slechts 6% btw in plaats van 21% voor de airco zelf en de installatiekosten. Houd er ook rekening mee dat de kosten voor een airco per installateur kunnen verschillen. Wilt u airconditioning prijzen vergelijken, maar ook modellen, eventuele extra functies, uitvoeringstijden, …? Vraag zeker gratis offertes aan van 2 tot 3 specialisten die actief zijn in uw regio

Wilt u airconditioning offertes op maat ontvangen?

Buldit, dat is: