Airconditioning installeren

Airconditioning installeren: info & prijzen

Het installeren van airconditioning is specialistisch werk dat u het beste kunt laten uitvoeren door een erkend airconditioning installateur. Zo ben je zeker van een snel en foutloos resultaat. Lees hier uit welke systemen u kunt kiezen en hoe het installeren van airconditioning werkt.

Welk type airconditioner installeren?

Airconditioners zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Welk type airconditioning het meest geschikt is voor uw project hangt af van het budget, het gewenste comfort en omgevingsfactoren. Een overzicht van de mogelijkheden:

1.Welk type airconditioner installeren?

Airconditioners zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Welk type airconditioning het meest geschikt is voor uw project hangt af van het budget, het gewenste comfort en omgevingsfactoren. Een overzicht van de mogelijkheden:

airco met buitenunit

2. Multisplit-airconditioner

Als je meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen, laat je best een multisplit airconditioning installeren. Dit is een airconditioner die bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Het voordeel van dit systeem is dat je maar één buitenunit aan de gevel hebt en dat de prijs lager zal zijn dan losse splitsystemen. Nadeel is dat er nogal wat leidingwerk nodig is om de verschillende units met elkaar te verbinden. In sommige gevallen is het voordeliger met een aantal losse splitsystemen of een mobiele airco.

3. Mobiele airco

Heb je een beperkt budget of wil je op een simpele manier een kleine ruimte koelen? Dan is een draagbare airco wellicht interessant. U kunt deze eenvoudig zelf installeren. Het enige dat u nodig heeft, is een raam of een opening in de muur voor de afvoerluchtslang. Een draagbare airconditioner is goedkoop, maar heeft ook enkele nadelen. Zo verbruikt hij veel meer dan een splitsysteem, kan hij alleen kleine ruimtes koelen en zorgt de afvoer ook voor wat overlast. Ook qua geluid scoort een draagbare airco opvallend slecht.

4. Monoblok airconditioning

Een monoblock airco bestaat uit 1 element dat direct of net naast een buitenmuur wordt geplaatst. In tegenstelling tot een splitsysteem is de koelmotor geïntegreerd in de binnenunit. Dit heeft als voordeel dat u geen buitenunit hoeft te plaatsen. Nadeel is dat je door de werkende motor meer last kunt hebben van geluid.

Werkwijze airco installatie

Als u uw airconditioning laat installeren door een professionele airconditioning-installateur, gaat dit proces meestal als volgt:

Plaats

voor aanvang van de werkzaamheden bepaalt de airco specialist (in overleg met u) de beste plaats voor de binnen- en buitenunit.

Leidingen

De installateur leidt later de leidingen waardoor het koelmiddel van de airconditioning zal stromen.

Gaten boren

waar de airconditioner moet worden geïnstalleerd, boort de installateur de nodige gaten voor het ophangen van de binnenunit en de leidingdoorvoer.

Testen en vullen

het systeem wordt zorgvuldig getest op lekkage. Hierna vult de aircospecialist de installatie met een koudemiddel (vloeibaar gas).

hangend

Nadat de leidingen zijn gelegd, kunnen deze worden aangesloten op de binnen- en buitenunit. Afhankelijk van de situatie wordt ook de stroomkabel gelegd.

Opruimen en uitleggen

als de ruimte waarin de airconditioning is geïnstalleerd netjes is opgeruimd, legt de installateur uit hoe het systeem werkt.

Waar is de beste plaats voor een airconditioner?

Bij een splitsysteem (bestaande uit een binnen- en een buitenunit) bepalen de lengte van de leidingen en de indeling van de ruimte de plaats van de binnenunit. De binnen- en buitenunits mogen niet te ver uit elkaar worden geplaatst en de (koele) luchtstroom mag niet hinderlijk zijn (niet direct op de persoon gericht). Je wilt niet het gevoel hebben dat je in de tocht staat als de airconditioning aan staat. Andere punten om te overwegen bij het bepalen van de locatie van de airconditioner:
  • De binnenunit moet op een hoogte van minimaal 2 meter worden gemonteerd.
  • Lucht moet vrij de kamer in kunnen stromen.
  • De muur moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de airconditioner te dragen.
  • De afstand tussen de binnenunit en de buitenunit mag niet te groot zijn (afhankelijk van het type systeem).
  • De airconditioning moet ook gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoud en reparatie.

Kostprijs airconditioning installatie

De kosten van een split airconditioning installatie (één binnenunit en één buitenunit) beginnen bij  1500 euro (inclusief installatie). Kies je voor een multi-split installatie met meerdere binnenunits, reken dan op € 800 tot € 1000 extra per unit. Voor deze prijs heb je een goede kwaliteit airco waar je lang plezier van hebt. Er zijn goedkopere systemen, maar op de lange termijn is dit duurder. Deze systemen gaan snel kapot en verbruiken vaak ook meer energie dan de duurdere, geavanceerdere systemen. Benieuwd naar de mogelijkheden en afgestemd op uw wensen?

Wilt u airconditioning offertes op maat ontvangen?

Kies een gespecialiseerde airco installateur en zorg dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier ontvang je gratis prijs
voorstellen en advies van maximaal 3 koeltechnici actief in uw regio.

Buldit, dat is: